De blå spejdere i Mårslet, Giber Å Gruppe er gået helhjertet ind på at blive en grøn gruppe. Grøn som i ’energivenlig og bæredygtig’. Da gruppen i 2015 byggede nyt spejderhus, var det oplagt at gøre det i pagt med Spejderlovens ord ’at værne om naturen’ ved at gøre huset så energirigtigt og bæredygtigt som muligt. Det sorte træhus i udkanten af Mårslet har derfor solceller og solfangeranlæg. Væggene er ekstra godt isolerede og vinduerne er særlig energivenlige
Indenfor er alt gennemtænkt med særligt blik for lavenergiforbrug, lige fra belysning til hårde hvidevarer. Midt i huset hænger en informationstavle, hvor spejderne følger husets energiforbrug, og udenfor findes affaldssortering, kompostbeholdere og vandopsamlingstønder. Det er tydeligt, at Giber Å Gruppe stræber efter at værne om naturen og om miljøet.
I tråd med spejdernes motto: ’Learning by doing’ har alle grene hos Giber Å Gruppe hele foråret 2016 arbejdet målrettet med energi og bæredygtighed gennem en lang række konkrete aktiviteter.
Hønselort, kartoffel-ur og grønne aha-oplevelser
Hos de yngste spejdere i familiegrenene har børn og voksne leget sig til ny grøn viden. De har blandt andet produceret strøm til at drive et digitalt ur – af kartofler, og de har talt om den energi, der strømmer ud af et bål, mens de bager snobrød. Familiespejderne fik sig noget en aha-oplevelse, da de besøgte genbrugsstationen. Nu forstår de fire til seksårige, hvorfor vi sorterer affald, og det gjorde stort indtryk at genbrug af affald er med til at sikre, at vi også kan have iPads om ti år.
Mini-spejderne var både forbløffede og begejstrede, da de fik lov at lege med hønselort, og ved hjælp af det og affald selv udviklede det fineste naturgas. Mikroerne fik sig en øjenåbner, da de rejste på telttur med små solcellepaneler og her fik opladet mobilerne.
Juniorerne har bygget store vindmøller ved hjælp af dynamoer, og takket være deres søgen efter energisyndere i det ellers så energirigtige hus har spejderhuset nu LED-lysstofrør i udeværkstedet.
Herudover har flere af spejdergrenene samlet og sorteret affald, genbrugt affald, leget med affald og lært om de grundlæggende grønne tanker bag spejderhuset. De har dyrket deres egne grøntsager og lært hvad det betyder at handle lokalt. Og meget mere.
Grønt fokus nytter
De grønne aktiviteter er blevet sat i søen med støtte fra Elforsk, et energiforskningsprogram under Dansk Energi, der er energiselskabernes interesseorganisation i Danmark. Efterfølgende har Giber Å Gruppe undersøgt, hvad børnene har fået ud af at forløbet. Konklusionen er, at fem måneders aktiviteter med fokus på bæredygtighed og grøn energi har gjort en forskel. Et eksternt konsulentfirma har interviewet spejderne, før og efter aktiviteterne, og de har udfyldt spørgeskemaer, og konklusionen er, at der er en klar positiv udvikling i spejdernes viden om energi og miljø i alle aldersgrupper.
Som konsulentfirmaet skriver: ’spejderbørnenes forståelse og viden er indimellem imponerende set i lyset af deres alder’.
Undersøgelsen viser, at børnene efter forløbet tænker anderledes om grøn energi og bæredygtighed. Børnene kan sætte ord på, at det er vigtigt at tænke på miljøet og hvorfor det er vigtigt at spare på energien. Flere af børnene fortæller i undersøgelsen, at de eksempelvis spiser mindre kød end tidligere, og at de hjemme sorterer deres affald bedre.
Lad de grønne tanker brede sig
På bare fem måneder er spejderne i Giber Å Gruppe blevet bedre til at passe på miljøet, og gruppeleder Mads Villesen glæder sig over resultaterne:
- Børnene har tydeligvis lært en masse nyt om grøn energi og flere har rykket på deres holdninger til, hvordan man passer på miljøet. Og at Elforsk ligefrem kan måle, at flere af børnene har ændret vaner hjemme til det bedre, det kan jeg da kun være glad for og stolt over, siger han.
For ham og de øvrige ledere er det vigtigt, at de grønne aktiviteter bliver holdt i den rette spejderånd, og ikke er for teoretiske og for skoleagtige. Bedst har det fungeret, når de grønne tanker er blevet tænkt ind som en naturlig del af spejderarbejdet, synes lederne. Og spejderne har været glade for forløbet. Det er vigtigt, -’for miljøet er vigtigt’, som flere af dem siger.
I Giber Å Gruppe er den grønne tankegang kommet for at blive. Måske til inspiration for andre:
- Tænk, hvis vi hos de Blå Spejdere i Mårslet kunne være kimen til en grønnere verden, lyder det forhåbningsfuldt fra gruppeleder Mads Villesen.